lördag 28 januari 2012

Afternoon tea- dessertbord

Idag har vi bjudit över några kompisar på afternoon tea! Kunde inte motstå möjligheten att få göra ett dessertbord. Visst blev det sött?




Jag återkommer med detaljerna om vad som finns på bordet :-)

torsdag 26 januari 2012

Löv löv löv....


Jag köpte en chokladform på Åhlens i höstas. Men det är först nu jag vågat mig på att prova....men, tro det eller ej, det var skitlätt! Bara att pensla med smält choklad, trycka in en vitchokladcitronkola och så pensla på mera choklad!

Visst blev det snyggt?!


torsdag 19 januari 2012

Labans blixtentårta

Laban har fyllt år. Han fick välja aldeles fritt vad han ville ha för tema på tårtan så då blev det förstås Blixten.


Fyllningen är en äppelkompott med nejlika och vispgrädde. Laban gillar inte vanliga tårtor så mycket, men detta åt han massor av när han fick smaka det för ett år sedan. Så det var bara att försöka återskapa receptet (jag gör ju mycket på en känsla och en ide...). Tycker själv det blev gott och Laban var nöjd. Så det blev nog som han tänkt sig :-)

söndag 15 januari 2012

Mera kola- fast lakrits denna gång

Okay, jag erkänner, jag är beroende! Av lakritskola! Den är bara såååå god! Ni måste testa! Måste, måste, måste testa!




Recept:
2 dl socker
2 dl vispgrädde
1/2 dl honung
1,5 msk lakritspulver
50 g mörk choklad

Koka socker och grädde tills sockret löst sig. Blanda i resten av ingridienserna. Koka till 120 grader. Häll sedan upp smeten i en ugnsform täckt med bakplåtspapper. Låt stelna. Klipp sedan kolan i bitar och lägg i en påse tillsammans med vanligt vetemjöl och skaka om så att mjölet täcker alla kolabitar.

Ät och njut *mums*

torsdag 12 januari 2012

Saras ljuvliga citronkola

Kommer ni ihåg Sara? Som i Saras maränger! Hon är grym på det mesta i köket och skickade detta recept på kola till mig med orden
-Du måste prova!

Så det gjorde jag förstås! Fantastiskt ljuvligt goda kolor som bara smälter i munnen!
Receptet:
5 3/4 dl socker
3 citroner, rivet skal och saft
125 g smör
350 g vit choklad
225 g kokosfett

Koka upp socker, citronskal och -saft. Sila och koka tills temperaturen är 114 grader. Tillsätt smör och koka till 119 grader. Ta från plattan och rör ner choklad och kokosfett. Häll smeten i form klädd med bakplåtspapper och ställ i kylen.
Klipp sedan kolan i bitar och skaka dem i en plastpåse med vanligt vetemjöl. Det hindrar dem från att klibba ihop. Eller så kan man slå in dem i tex smörgåspapper eller liknande.

Lycka till!

fredag 6 januari 2012

torsdag 5 januari 2012

Klart coolast hittills...

Tina fyller år och ville då ha en tårta från mig. Jättekul! Hon gav mig väldigt fria händer och då jag var sugen på något riktigt vintrigt så var det en sådan det fick bli.

Tvåvåningstårta med vita bottnar spacklad med kaffesmörkräm. Täckt och dekorerad med sockerpasta.

Som en extra tvist satte jag in ett konstgjort värmeljus i snölyktan på toppen. Så den lyser jättefint!

Jag hoppas verkligen att hon blir nöjd, för jag är väldigt stolt över denna tårta :-)





Blev så inspirerad att jag även gjorde om bloggens utseende för att passa vintertemat!

söndag 1 januari 2012

Mitt lilla troll har fyllt två år

Min yngsta har fyllt två år. Han tycker mycket om barbapapporna så de fick dekorera tårtan.
Kalaset skulle stå hos Farmor och Farfar, dvs ganska långt från mina tårtverktyg, så jag fick göra dekorationerna hemma innan och sedan transportera dem och hoppas att det skulle hålla. Det gick ganska bra. Bara lite småskavanker!

Kanterna spritsade jag med vispgrädde. Var väldigt enkelt, men blev ganska fint ändå. Lite som volanger :-)







För att göra det lite festligare så färgade jag även tårtbotten i tre olika färger.

Liten Olle tyckte det var jättefint! Tårtan är fylld med vispgrädde och så massor med hallon. Mums!