fredag 24 september 2010

Nytt recept på tårtbotten

Det allra vanligaste tårtbottenreceptet i "tårtmakargänget" är 3-delarmetoden. Jag har inte testat det tidigare då jag ju haft min mormors recept som standard, men har efter att ha gjort en blandning av mormors recept och 3-delarmetoden hittat något som funkar fantastiskt bra!

Gör såhär;
Sätt ugnen på 175 grader.

Ta fram 3 exakt likadana glas! Knäck äggen i ett av glasen.

Jag använder 2 stora eller 3 små ägg till 20 cm form och 3 stora eller 4 små ägg till en 24 cm form.

Fyll sedan på det andra glaset med lika mycket socker som det är ägg i det första och sedan fylls det tredje glaset på med potatismjöl på samma sätt (I originalreceptet så används hälften potatismjöl och hälften vetemjöl). Fyll sedan på mjölglaset med bakpulvret enligt nedan;

1 tsk till 2-3 ägg
1,5 tsk till 4-5 ägg
2 tsk till 6 ägg

Vispa ägg och socker pösigt och rör sedan ner mjöl/bakpulverblandningen. Häll ner i en smörad och bröad form! Grädda tills dess att provstickan är torr när man sticker ner den i kakan, ca 30 min. Låt svalna ett tag i sin form innan du stjälper upp den.

OBS. Detta recept är suveränt som glutenfri tårtbotten. Tänk då bara på att inte bröa formen med något som innnehåller gluten!

2 kommentarer:

  1. Skall ta och testa detta tårtrecept, verkar smidigt och bra att mäta upp i glas

    SvaraRadera
  2. Jag gör alltid efter det här receptet, men måste nu baka en glutenfri botten. Vad bra att det fungerar med bara potatismjöl. :-)

    SvaraRadera