onsdag 23 april 2014

Makroner- Förbättrat och förtydligat recept med tips och tricks

Såhär gör jag dem nuförtiden efter många sorger, bedrövelser och tester! Detta recept misslyckas jag aldrig med, förutsatt att jag verkligen följer det! makroner är inte något som man ska slarva med. Då spricker dem direkt...
Själva receptet är i fet stil medans mina kommentarer och förklaringar är i vanlig text!

Makroner
120g äggvitor
35g socker

150g fint malen mandel (Jag skållar och skalar den inte utan mal bara vanlig mandel om jag gör mandelmjölet själv. Oftast är jag lat och köper färdigmalet!))
150g florsocker
150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag


Mal mandeln fint. Väg upp 150 gram på en köksvåg. Blanda mandel och siktat florsocker i en bunke. Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt färg.

Efter idogt testande har jag konstaterat att följande färger fungerar:
 • Pulverfärger (finns på webbutiker eller Panduro)
 • Americolor gelefärg (finns på webbutiker eller eBay) 
 • Squires kitchen flytande färg (finns på webbutiker eller eBay)
Innan man väljer färg kan det vara bra att läsa på om azo-färgämnen. Då det annars är lätta att få hem saker som man sedan inte vill använda. Särskilt om man handlar på eBay.
 
Följande färger fungerar INTE:
 • Wilton gelefärg
 • Karamellfärger
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning.
 
Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 118 grader på en godistermometer. Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten. Vispa marängen på hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig. Det tar ca 10 min.
 
Vänd i marängen i mandelblandningen och blanda försiktigt ihop till en jämn smet. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Lagom så att när du spritsar ut den så ska topparna flyta ut så att makronen blir jämn och fin men utan att kanterna flyter ut så att makronen blir för platt.
 
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper. Gör klickarna lite mindre än 5-kronor ungefär. Om smeten lämnar små toppar från spritsen, slå plåten mot bordet några gånger så slätar den till sig. Ställ sedan plåten åt sidan och låt den vara i ca 1 timme. Då har ytan på makronerna stelnat vilket gör att de inte spricker lika lätt.
 
Grädda i ca 10- 15 minuter i mitten av ugnen i 150 grader. OBS! Använd inte varmluft-då spricker dom. Dra av bakplåtspappret från plåten och låt dem svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret. Fyll sedan med något gott!
 
Om de spricker trots att man följt receptet till punkt och pricka så kan man testa att sänka ugnstempen 10 grader, till 140 grader.
 
Lycka till!

 

1 kommentar:

 1. Jag har aldrig bakat makroner men har lovat min dotter länge att testa. Köpte Wilton-färg för att jag läste i någon blogg att det var den bästa för detta. Den funkar alltså inte? Varför? (den heter Icing color, är den endast till för frosting då?)

  Jag har även två andra frågor:
  Ska göra ett gäng minicupcakes, undrar hur lång tid i förväg jag kan göra frostingen. Tänkte göra en vanlig smörkräm och en med cream cheese och nutella. Kan man göra dessa dagen innan och lägga ut i rumstemperatur dagen man ska äta dem?

  Och sista frågan; Om jag har ett vanligt cup cake-recept, räknar man med att det blir dubbla antalet om man använder mini-formar, och med hur mycket ska man korta gräddningstiden?

  SvaraRadera