torsdag 12 december 2013

Att baka med champagne- Regnbågstårta

Här kommer mitt fjärde och sista (tror jag) bidrag till champagnebaktävlingen! En regnbågstårta fylld med päron- och champagnesabayonne och grädde och sedan spacklad med en vit chokladtryffel. Champagnesmaken är inte från någon läskig essens utan från äkta lyxig Alexandre Bonnet Grande reserve Brut Champagne. Recept:
Tårtbotten (2 bottnar. Jag gjorde sammanlagt 6st bottnar, dvs 3 gånger detta recept):
2 ägg
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
1 1/4 dl socker
1/2 krm ingefära
1,5 tsk bakpulver
Karamellfärg

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Vänd försiktigt ner resten av ingredienserna, utom karamellfärgen. Dela smeten i två skålar, ca 2.5 dl smet i varje skål, och färga med karamellfärg. Häll i smeten i smörade och bröade bakformar. Jag använde engångsfolieformar med 23 cm diameter. Grädda i 175 grader i ca 15 min.

Fyllning 1-grädde:
3 dl vispgrädde
Vispa grädden

Fyllning 2-Päronchampagnesabayonne:
5 päron
2 dl Alexandre Bonnets champagne
1 msk Maizena
3 ägg
1/2 dl socker

Riv päronen grovt. Koka dem i champagnen tills de är mjuka. Vispa ägg och socker lätt i en bunke. Rör sedan ner äggvispet i päronkrämen. Rör sedan ner maizenan. Fortsätt röra på låg värme på spisen tills krämen tjocknat. Låt svalna.

 Chokladtryffel:
300 g vit choklad
1.2 dl grädde

Koka upp grädden. Sänk värmen på spisen.Vänd ner chokladen och rör tills det smälter. Låt sedan svalna så att tryffeln får en bredbar konsistens.

Champagnelag:
1/2 dl champagne
1/2 dl socker
Koka champagnen och sockret tills sockret smält

Montage av tårtan:
Lägg ut alla bottnar en och en på ett bord. Skvätt ut champagnelagen över dem. Ta sedan den första botten och lägg på ett fint tårtfat. Bred på päronchampagnesabayonnen. Bred på lite grädde. Lägg på en ny botten. Gör om allt tills bottnarna är slut. OBS! Den översta botten ska inte ska ha någon fyllning på sig då den ska täckas med tryffel.

Bred sist ut tryffeln på utsidan och ovansidan av tårtan så att ingen av bottnarna syns igenom den. Vi vill ju att färgerna ska vara en överraskning, eller hur?!

Om man tycker det är roligt med dekorationer så kan man förstås lägga på sådant. här valde jag att göra lite färgad tryffel på toppen och sedan avsluta med lite blommor.Det riktigt roliga blir ju sen när man skär i tårtan! Visst blev det fint? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar