måndag 25 november 2013

Att baka med champagne-Äppelnapoleonbakelse

Detta är den godaste bakelse jag någonsin ätit, och tro mig, jag har ätit många!


Den andra Alexandre Bonnets champagnen jag fick var en grande reserve brut och den hade toner av gröna äpplen. Så då ska den förstås kombineras med just äpplen! En lite annorlunda tolkning av en klassisk napoleonbakelse.RECEPT PÅ ÄPPELNAPOLEON:
Botten:
3 st frysta mördegsplattor

Grädd- och vaniljkräm:
2,5 msk strösocker
1 msk maizena
2 äggulor
1/2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
1 msk smör
2 dl grädde

Äppelkompott:
1 dl champagne
2 dl hackade äpplen
1 msk socker

Glasyr:
1/2 dl florsocker
1 tsk vatten
2 msk äppelmos

Bottnar:
Grädda de tre degarken i 15 min i 200 grader. Ta ut dem och platta till dem ordentligt och grädda dem sedan i 5 min till. Ta ut och låt svalna. Skär en av bottnarna i 4 delar (det underlättar när den stora bakelsen ska delas i portionsbitar).

Grädd-. och vaniljkräm:
Sjud socker, maizena, ägg, vanilj och mjölk försiktigt tills krämen tjocknar. Lägg sist i smöret. Låt krämen kallna. Vispa grädden och blanda försiktigt ner den i vaniljkrämen.

Äppelkompott:
Koka champagnen så att bara hälften återstår. Lägg i de hackade äpplena och sockret och koka. Koka så länge att champagnen kokar in i äpplena men inte så länge att allt bara blir mos. Det ska fortfarande vara bitar av äpplena kvar. 

Montage:
Lägg äppelkompotten på den första botten. Lägg på botten nr 2. Bred ut grädd- och vaniljkrämen. Ta ett tjockt lager! Lägg på den sista 4-delade botten. Bred på äppelmoset. Bland florsocker och vatten till en lös kristyr och drissla/ringla den över moset.

Ställ in allting i frysen i ca 1 h så blir det lättare att skära. Ät och njut....slicka smulorna från fatet.....och så gå sen direkt och gör en omgång till....1 kommentar:

  1. Vilka fina och spännande bidrag du har! Alla tre låter otroligt goda :) Och så är de snygga också :) Lycka till!

    SvaraRadera