måndag 25 november 2013

Att baka med champagne-Äppelnapoleonbakelse

Detta är den godaste bakelse jag någonsin ätit, och tro mig, jag har ätit många!


Den andra Alexandre Bonnets champagnen jag fick var en grande reserve brut och den hade toner av gröna äpplen. Så då ska den förstås kombineras med just äpplen! En lite annorlunda tolkning av en klassisk napoleonbakelse.



RECEPT PÅ ÄPPELNAPOLEON:
Botten:
3 st frysta mördegsplattor

Grädd- och vaniljkräm:
2,5 msk strösocker
1 msk maizena
2 äggulor
1/2 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
1 msk smör
2 dl grädde

Äppelkompott:
1 dl champagne
2 dl hackade äpplen
1 msk socker

Glasyr:
1/2 dl florsocker
1 tsk vatten
2 msk äppelmos

Bottnar:
Grädda de tre degarken i 15 min i 200 grader. Ta ut dem och platta till dem ordentligt och grädda dem sedan i 5 min till. Ta ut och låt svalna. Skär en av bottnarna i 4 delar (det underlättar när den stora bakelsen ska delas i portionsbitar).

Grädd-. och vaniljkräm:
Sjud socker, maizena, ägg, vanilj och mjölk försiktigt tills krämen tjocknar. Lägg sist i smöret. Låt krämen kallna. Vispa grädden och blanda försiktigt ner den i vaniljkrämen.

Äppelkompott:
Koka champagnen så att bara hälften återstår. Lägg i de hackade äpplena och sockret och koka. Koka så länge att champagnen kokar in i äpplena men inte så länge att allt bara blir mos. Det ska fortfarande vara bitar av äpplena kvar. 

Montage:
Lägg äppelkompotten på den första botten. Lägg på botten nr 2. Bred ut grädd- och vaniljkrämen. Ta ett tjockt lager! Lägg på den sista 4-delade botten. Bred på äppelmoset. Bland florsocker och vatten till en lös kristyr och drissla/ringla den över moset.

Ställ in allting i frysen i ca 1 h så blir det lättare att skära. Ät och njut....slicka smulorna från fatet.....och så gå sen direkt och gör en omgång till....



torsdag 21 november 2013

Att baka med champagne- Makroner med champagnekräm

Som ni vet så fyller jag gärna min makroner med en champagnemarängsmörkräm. Berätta det inte för någon men den har alltid varit smaksatt med essens...fram tills nu...
Det blev bara sååååå gott med äkta Alexandre Bonnets roséchampagne i fyllningen. Ni måste prova det!
  



Makroner:
2*60g äggvita
35g socker
150g mandelmjöl
150g florsocker
150g socker
50g vatten

Blanda mandel, florsocker, 60g äggvita och eventuell färg i en bunke. Om du ska färga dem så är det viktigt att använda pulverfärg. Annars riskerar makronerna att spricka.

Vispa 60g äggvita och 35g socker tills det blir vitt. Koka upp en sockerlag på 150g socker och 50g vatten till 118 grader. Häll ner det i ägg- och sockervispet och vispa tills smeten kallnat.

Vänd ihop båda blandningarna försiktigt. Om man rör för mycket blir smeten för lös och flyter ut. Om man rör för lite så blir smeten toppig och makronerna kommer se ut som maränger. Spritsa ut i kakor av ca en 5-kronas storlek. Låt vila på plåten i ca 1h.

Grädda i 10-15 min i 150 grader.

Fyllning:
1 dl vispad grädde
1/2 dl vaniljkräm
3 gelatinblad
1dl champagne

Koka champagnen tills dess att endast hälften återstår. Låt svalna. Lägg sedan gelatinbladen i champagnereduktionen för att dra åt sig vätska i ca 5 min. Vispa grädden och vänd försiktigt ner vaniljkrämen. Smält gelatinbladen och rör ner i vaniljgrädden.

Spritsa ut fyllningen på en makron och lägg sedan en annan makron ovanpå så att det blir en dubbelkaka med fyllning i mitten.

Ät och njut!

måndag 18 november 2013

Att baka med champagne- Vaniljmoussetårta med champagne

Vad kan man egentligen baka med champagne? Jag älskar ju att använda champagneessens, men vad händer om man byter ut det mot riktig champagne istället? Den utmaningen levererades tillsammans med två flaskor Alexandre Bonnets champagne. Så nu har jag riktigt fått gått loss på en av mina favoritsmaker!

Först ut i testet fick bli en vaniljemoussetårta med champagnegele gjord på Alexandre Bonnets Rosé och färska hallon. Tanken var att ta upp hallontonen i den rosa champagnen. Det blev väldigt gott och vackert.



 RECEPT PÅ VANILJEMOUSSETÅRTA MED CHAMPAGNE:

Botten:
10 digestivekex
75g smör

Krossa kexen, smält smöret och blanda ihop. Tryck ut i en 24cm i diameters form (när jag gjorde tårtan så valde jag istället att göra portionsformar, men receptet är lagom för en "vanlig" bakform).

Vaniljmousse:
5 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
200g kesella
3 dl vispgrädde
1.5 tsk vaniljsocker

Blötlägg gelatinet. Vispa äggulor och florsocker pösig. Vänd ner kesellan och vaniljsockret. Smält gelatinbladen och vänd ner det försiktigt. Vispa grädden och vänd ihop det också med resten. Fyll på bakformen med moussen och ställ kallt tills det stelnat.

Champagnegele:
4 gelatinblad
1,5 dl champagne
1/2 dl socker

Blötlägg gelatinet. Smält sockret i champagnen. Smält gelatinet och rör ner det i gelen. Fyll på överst i formen och ställ kallt tills allt har stelnat. Det går bra att förvara tårtan i frysen tills den ska ätas. Ta bara fram den några timmar innan så att den hinner tina.

Dekorera tårtan med färska hallon och om man har tid så tycker jag förstås också att det är roligt och snyggt med några sockerpastadekorationer.

torsdag 14 november 2013

Vi tar en pumpapaj till!

Pumpapaj är nog det godaste jag vet!


lördag 9 november 2013

Dessertbord med skogstema / Woodland dessert table

Min äldsta son har fyllt 6 år. Till sitt kalas önskade han sig skogstema och en tårta som ser ut som en stubbe. På väg hem från skolan dagen då tårtan skulle tillverkas så meddelade han också att han inte ville ha sockerpasta på sin tårta.... Men det gick ju bra det med! 

Nästan alla bakverken gick åt och alla var nöjda och glada! Mycket lyckat :-D



Tårtan var en stubbe gjord av chokladbottnar som jag fyllde med chokladmousse och färska hallon. Sedan spacklade jag alltihopa med en riktigt tjock chokladganasch. Lite sockerpasta fick det förstås bli till dekorationerna.

På dessertbordet fanns förstås en massa annat utöver tårtan. Bland annat chokladkakor fyllda med dulche de leche och små kolacupcakes.











Chokladkakor dekorerade med candy melts och kristyr.

Jordhögar med maskar, dvs chokladpudding toppad med krossade chokladkakor och så lite godismaskar som dekoration.

Sist och minst-svampar gjorda av makroner och marsmallows. 

söndag 3 november 2013

Pumpkin pie

Världens godaste!




fredag 1 november 2013

Årets bästa kaffe!

Det bästa med att göra pumpapaj är att man också kan göra pumpalatte på smeten! Galet gott! Gärna tillsammans med lite lakritskola.

Spidey

Vad man kan göra med en klubba och lite piprensare: