Här kommer receptet (typ) på mina moussetårtor. Grundreceptet kommer ur tidningen Baka men jag använder det inte riktigt rakt av utan med lite modifieringar.
Ta en 24cm form och klipp till plast (tex gammalt OH-papper) och klä kanterna på formen.
Botten:
Krossa digestivekex (ca 1/2 paket) till smulor och blanda med smält smör (ca 100g) till en deg. Tryck ut det i botten på formen.
Mousse:
4 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
200 g kesella
3 dl vispgrädde
Smaksättning alt 1 (Lindas):
Skal och saft från 1 citron
Smaksättning 2 (Lingon):
1-2 dl lingonsylt
2 gelatinblad till (som smälts och blandas i samtidigt som de andra bladen)
Lägg gelatinbladen i vatten. Vispa ägg och florsocker till fluff. Blanda ner kesella och smaksättning. Smält gelatinbladen och blanda ner.
Vispa grädden och vänd försiktigt ihop den med det övriga.
Häll moussen på botten och låt stelna i kyl eller frys.
Gelelager:
4 gelatinblad
1 dl socker
1 dl vatten
Smaksättning 1:
saft och skal från 1 citron
Smaksättning 2 (Lingon):
Koka frysta lingon och liiite socker till en syrlig sylt
Blötlägg gelatinbladen. Lös upp sockret i vattnet och smaksättningen genom att värma det. Smält gelatinbladen och rör ner.
Låt svalna något och häll på det ovanpå moussen. Låt stelna igen.
Moussetårtan klarar sig bra fryst, förutsatt att man tinar den långsamt i kylen.
Blir någon av mousserna för lös så är det bara att skrapa bort den igen, ha i mer gelatin och hälla på igen. Det fungerar förvånandsvärt bra :-D
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar