söndag 27 juni 2010

Recept- Marängsmörkräm

Detta recept är ursprungligen från bloggen Baka liten kaka och sen har jag justerat det lite då jag tyckte originalet smakade för mycket smör. Konsistensen är fantastisk!

Marängsmörkräm:
65 ml vatten
1,5 dl socker för sockerlagen
0,4 dl socker för äggvitorna
4 äggvitor
0,5 tsk ättika
350 g smör (går bra med mjölkfritt margarin)
1,5 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker

Blanda vatten och socker 1,5 dl socker i en kastrull och koka till en sockerlag som när den är färdig skall mäta ca 120 grader C.

Medan du kokar sockersirapen vispar du äggvitorna tills de skummar. Tillsätt sedan ättikan och vispa lite långsammare. När äggvitorna börjar bilda toppar tillsätter du sockret långsamt. Vispa sedan tills äggvitemassan är styv, men inte alltför hård.

När sockersirapen mäter 120 grader slutar du vispa äggvitemassan och tillsätter snabbt hälften av sockersirapen. Börja vispa igen på högsta hastighet medan du tillsätter sockersirapen i en tunn stråle.

Fortsätt vispa tills massan är helt kall, ca 15 minuter tar detta. Det är mycket viktigt att massan är kall innan smöret tillsätts, sätts smöret till för tidigt förstörs krämen. Tillsätt nu det rumsvarma smöret i omgångar, ca 2 msk i taget.

Fortsätt sedan vispa tills krämen blir slät och fin i konsistensen (i något skede kan det se ut som om den skulle skära sig, men då är det bara att fortsätta vispa så blir den fin). Tillsätt till sist florsockret och valfri smaksättning, typ päronessens eller smultronessens.

Förvara den i tättslutande burk i kylskåp eller frys ner den. Ta fram den i rumstemperatur i god tid före användning, och vispa eventuellt slät på nytt.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Gud vad bra recept TACK =) .Jag har länge funderat varför många tycks stå och vispa marängen på spisen, är ju så mycket enklare att göra sockersirapen =).

    www.apeaceofcake.se

    SvaraRadera