fredag 18 juni 2010

Steg-för-steg: Krona

Här lär du dig att göra en krona att pryda din tårta med :-)Såhär gör man en enkel krona att pryda sin prins- eller prinsesstårta med. Kan ju vara bra att kunna inför morgondagen :-)

Först präglar jag in mönstret jag vill ha på kronan på en utkavlad bit SP. För den här kavlade jag väldigt tunt, ca 1,5 mm. Ju tjockare dessto lättare är de att forma och få den att hålla, men det tar ju längre tid att torka. För första försöket skulle jag rekommendera en tjockare SP, kanske 4 mm tjock.Sen använder jag någor för att skära ut formen. Just denna präglingsstav kommer med en egen utskärare- men det går lika bra att göra på fri hand med hjälp av en kniv.
Sen skär jag av botten på kronan så att det blir en rak kant och den får den höjd jag är ute efter. Denna blir ca 5 cm hög.


Om man vill ha pärlor på toppen så är det bra att göra små gropar åt dem med hjälp av baksidan på en pensel. Då blir de lättare att fästa.


Sen formar jag kronan runt något lämpligt format. I detta fall ett whiskyglas.... Jag fäster försiktigt ihop kanterna med lite vatten.
Sen pillar jag dit pärlorna. Lägg lite vatten i gropen först så fäster de jättelätt.


Låt sedan torka ordentligt. Detta är SP så, beroende på hur tjockt man kavlat, så tar det 1 till 2 dygn innan det är dax att försiktigt pilla bort kronan från glaset.


Lycka till!

3 kommentarer:

 1. Superbra instruktion, jag saknar dock hur tjockt/tunnt man ska kavla.
  Jag misslyckas alltid med mina kronor.

  //Ankmor FL

  SvaraRadera
 2. Jag lägger till det i beskrivningen....

  SvaraRadera
 3. Vad smart att låta den torka mot ett glas, då tappar den ju inte formen.
  Kram Erika

  SvaraRadera